Unutulmaz Sesler
İzzet ALTINMEŞE
Yıl 1979, TRT sanatçısı İzzet Altınmeşe Diyarbakır yöresinden derlediği türküsünü söylüyor; "Esmerim Biçim Biçim". Türkünün sımsıcak ezgisiyle ve sözleriyle içimiz ısınıyor. Seven için, sevdiğinden daha güzeli var mı?
Emel SAYIN
Tarih 19 Aralık 1987. “Bir Cumartesi Gecesi” programı. Emel Sayın tüm zarafeti ve güzelliğiyle ekranlarımızda. “Yağdır Mevla’m Su” derken yanaklarından süzülen yaşlarla şarkıyı sadece söylemiyor, adeta yaşıyor. Ekran başında onu izleyenlerden kimi kuruyan topraklara, kimi yanan yüreklere su serpmek için ağlayarak eşlik etmiştir bu şarkıya, kim bilir?
Yıldırım GÜRSES
1976 yılı 17 Ocak Silivri’nin Akören Köyü… Yıldırım Gürses köyde açılan dikiş nakış kursu ziyaretinde istek parçalardan birini seslendiriyor… “Son Mektup” hareketli melodisine inat hüzünlü dizeleriyle geçmiş zaman aşklarının başlangıcı ve bitişin sembolüdür… Aşkların sonlandığı yerden, başlangıçların can bulduğu yere gidip geliyoruz adeta…
Arkası Yarın
Geçmişte her eve televizyon girmese de radyolarımız vardı. Zaman, yerli ve yabancı dilden çevrilen edebiyat eserlerinin bir film şeridi gibi gözümüzün önünde canlandığı yıllar. Bir nesil, evlerinde radyoların başında aynı anda aynı hikâyeye kulak verdiler. Devamını dinlemek için ertesi günü iple çektiler. Evin hanımının özenle hazırladığı kurabiyeler eşliğinde içildi çaylar sessizce… Herkes kendinden bir parça buldu anlatılan hikâyede; korku, dram, polisiye ya da melodram… Hepimizin hayatı öyle değil mi? Hep arkası yarın… Ertelemekle geçen ömürler. Her biten günün arkasından, yine yeni ve yeniden arkası yarına uyanmak…
Selahattin ALPAY
7 Mart 1981 yılı “İlden İle” programı… TRT sanatçısı Selahattin Alpay, folklor kıyafetleriyle yayık başında Erzincan türküsü söylüyor. Selahattin Alpay'dan bu türküyü dinlemenin tadı bir başka… Düğünlerde, kınalarda, gelin alayları sırasında söylenen yöresel türkülerimizden "Kuyudan Su Çekerler". İçinde hüzün olmayan, kavuşmanın, düğün ile taçlanan bir beraberliğin türküsü bu… Mutlu aşk var mıdır bilinmez? Ama biz buna mutlu son diyelim...
Süreyya DAVULCUOĞLU
TRT Sanatçısı Süreyya Davulcuoğlu, 3 Ocak 1981 yılında yayınlanan “İlden İle” programında bir Trabzon türküsü söylüyor. "Terazi Tartayirum" Türküde sevdiğine açılamayan, sevdalık çeken bir gencin sitemi var. İnsan sevdiği kadar, sevilmek de istiyor haliyle. Oysa gerçek âşıklar bilir; aslında sevilmek fani, sevmek her dem bakidir…
Kamil SÖNMEZ
1981yılına ait programda TRT sanatçısı Kamil Sönmez, bir Trabzon türküsü söylüyor. Balık avı sırasında teknede söylenen bir denizci türküsü bu... Teknede yaşanan koşuşturma ekrana yansırken, “Çekin Uşaklar Çekin” nakaratında, ağır ağır balık ağlarının toplanışındaki o ahenk gözümüzde canlanıyor.
Bedia AKARTÜRK
30 Eylül 1981 yılı “Türk Halk Müziği Bir Solist” programı… TRT sanatçısı Bedia Akartürk bir Trabzon türküsü söylüyor; "Tarlaya Ektim Soğan”… Türküleri söylerken, kendinden büyük sesiyle dinleyenleri hayrete düşüren, sahnede adeta devleşen sanatçıyı hadi gelin hep birlikte dinleyelim…
Belkıs AKKALE
Güçlü sesi, giydiği yöresel kostümlerle bizi türkülerle buluşturan solistimiz Belkıs Akkale… Sanatçı, 1981 yılında yayınlanan “Bizden Size” programında bir Bitlis türküsü söylüyor; "Oynama Yorulursun"…
Mustafa SAĞYAŞAR
"Karam" (Köprüler Yaptırdım Gelip Geçmeye)… Bazı şarkılar vardır her repertuvara alınmayan, Mustafa Sağyaşar’la ünlenen bu şarkı da onlardan biri… Yıl 1976, Türk Sanat Müziği konseri... Gelin hep birlikte dinleyelim…
Ahmet ÖZHAN
12 Eylül 1981 Türk Sanat Müziği konseri. Ahmet Özhan seslendiriyor. "Çoktan Beri Bir Kız Tanırım Ben Sarıyer'de". Bu şarkıyı söylerken sanatçının gözlerinin içi gülüyor. Kısa bir an için de olsa, bizim de dallarımız çiçek açıyor.
Arif ŞENTÜRK
Rumeli türkülerini bizlere sevdiren Arif Şentürk, nam-ı diğer Arif Ağa, 21 Mart 1981 tarihli “Bizden Size” programında “Ramizem”, “Kalk Gelin Hanım” ve “Drama’nın İçinde Yaparlar Pazar” isimli türkülerden oluşan bir potpuri ile karşımızda…
Recep KAYMAK
TRT sanatçısı Recep Kaymak; 27 Eylül 1982’de yayımlanan “Bayram Şenliği” programında Bitlis yöresine ait "Ahlat'ın Başındayım “isimli türküyü seslendiriyor. Bu yine bir sevda türküsü… Sanatçıyı dinlerken, sesinin o güzel tınısı ile türküye dalıp gidiyoruz...
Ümit TOKCAN
Tarihler 22 Mayıs 1981'i gösterirken Türk Halk Müziği konserinde Ümit Tokcan'ı izliyoruz. Namıdiğer "Hekimoğlu" bir Karadeniz türküsü seslendiriyor: "Yaylanın Soğuk Suyu"… Sevdiği başkasıyla evlenen delikanlının, yayladaki haykırışlarını Ümit Tokcan'ın sesinden dinliyoruz. Yarım kalan hikâyesi olan herkes eşlik ediyor bu türküye içten içe…
Ali Rıza GÜNDOĞDU
1991 yılı Türk Halk Müziği “Bir Solist” programı. TRT sanatçısı Ali Rıza Gündoğdu, Giresun / Görele yöresine ait "Çavuşlu Diye Diye" isimli eseri seslendiriyor. Türkü, Karadeniz'in dalgaları gibi hareketli. İzlerken oturduğumuz yerden horon tepmeye başlıyoruz farkında olmadan. Türküde sevdiği kızla, babasından gizli, korkarak buluşmaya giden delikanlının serzenişleri var.
Zeki MÜREN
“Zeki Müren Söylüyor” programı… Tarih 9 Mayıs 1970... “Bir Sevda Geldi Başıma Felek Su Kattı Aşıma”. Şarkıda; aşkına karşılık bulamayan aşığın yakarışları Zeki Müren’in yorumuyla su gibi akıp geçiyor içimizden…
Çocuk Bahçesi
Radyolardaki “Arkası Yarın” programının çocuklar için uyarlanmış şeklidir “Çocuk Bahçesi”… Sokakta oyun oynamaktan eve sığamayan bir dönemin çocukları, çıt çıkarmadan dinlediler anlatılan öyküleri. Kıssadan hisse çıkardılar kendilerince. Öyküler öyle rastgele seçilmemişti. TRT’nin okul ve ekol olduğu radyo yıllarından bahsediyoruz. Programda yer alan öyküler; çocukların bilgi ve görgülerini, duygu ve düşünce dünyalarını geliştiren yerli ve yabancı edebiyat eserleri arasından seçiliyordu.
Radyo Tiyatrosu
Radyo tiyatroları, çeşitli roman ve öykülerden uyarlanan veya doğrudan radyo için yazılan tek bölümlük oyunlardır. Arkası Yarınlar gibi bölümlü değildir yine de radyo başında heyecanla beklenir. Sessizce dinlenen bu oyunlarda, oyuncuların konuşmalarına ses efektleri eşlik eder. Bu bazen çarpan kapı, patlayan tabanca, kırılan şişe veya çığlık olabilir. Kendinizi dinlemeye öyle bir kaptırırsınız ki, yerinizden sıçramanız an meselesi…
SAFİYE AYLA
6 Ağustos 1975 yılı Safiye Ayla Konseri. Sanatçı, bestekar Sadettin Kaynak’ın kendisine ithaf ettiği şarkıyı seslendiriyor. Aramızdan ayrılış haberi de “Çileli Bülbül Sustu” diye verilen Safiye Ayla, bu şarkıyı sadece söylemiyor, yaşıyor. Tam 14 saniye süren çileee’den sonra, şarkının nakaratına “Allah” diye eşlik etmekten kendimizi alamıyoruz biz de.
MÜZEYYEN SENAR
27 Ocak 1973 yılı Müzeyyen Senar Konseri. Senar, hikayesi olan türkülerimizden birisini seslendiriyor "Feraye", yada yöre diliyle “Ferayi”. Yaşanmış acıklı bir hikaye, Müzeyyen Senar'ın yorumuyla bizim de içimizi sızlatıyor. Acının tarifi yok, o yüzden hiçbir ayrılık şarkısı birbirine benzemiyor, şarkılar da bitmiyor. Seven için her ayrılık ölüm gibidir, ya ölümle ayrılık! Feraye’yi dinlerken bu ikilemi düşünmeden edemiyoruz…
ŞAKİR ÖNER GÜNHAN
12 Aralık 1981 yılı Türküler Demeti Programı. Şakir Öner Günhan, Kırşehir yöresine ait türküyü söylüyor, “Deniz Dalgasız Olmaz (vay gülüm).” Hareketli ve eğlenceli bu türküyü söylerken, mimikleriyle de eşlik ediyor. Sesinden dinlediğimiz “Kara Kaşlı Yar”, “Zühtü”, “Evreşe Yolları Dar” adlı türküleri ve sempatikliği ile her zaman hafızalarımızda yer alacak sanatçılarımızdan.
NİDA TÜFEKÇİ
8 Haziran 1979 yılı Zaman Zaman İçinde Programı. TRT Sanatçısı Nida Tüfekçi Yozgat yöresine ait bir türkü söylüyor. “Yozgat Sürmelisi”. Türkmen beyinin kızına aşık olan yörük çobanı Sürmeli’nin imkansız aşkını, acıyı, hasreti, sevda ateşiyle yanıp kül olan yüreğin sesini Nida Tüfekçi’den dinliyoruz.
MUAZZEZ ABACI
9 Ekim 1975 yılı Muazzez Abacı Konseri. Sanatçımız Muazzez Abacı, segah yürük semai bir eseri seslendiriyor, “Tûti-i Mucize-Gûyem Ne Desem Lâf değil”. 17. yüzyılın kudretli şairi Nef'î'nin gazeli, Itrî’nin bestesiyle birleşiyor ve bizler asırlardır dillerden düşmeyen, sözleriyle ayrı, müziğiyle ayrı, ruhumuzun telini titretmeye devam eden bu şarkıyı dinliyoruz.
ELA ALTIN
16 Ekim 1981 yılı TSM Bir Solist Programı. Ela Altın seslendiriyor, ”Gündüzüm Seninle Gecem Seninle”. Sayısız sanatçı tarafından yorumlanan, en çok istek alan şarkılardan. Gizli bir aşk ve aşkına sadık bir sevgilinin yürek yangınlarını, Ela Altın’ın yorumuyla dinliyoruz.
SADETTİN KAYNAK’I ANMA PROGRAMINDAN…
1975 yılı, büyük bestekar Sadettin Kaynak'ı anma programında yaşanan unutulmaz bir an… Perihan Altındağ Sözeri, Müzeyyen Senar ve Safiye Ayla, usta bestekarın "Yeşil gözlerini ufkuma ger ki..." adlı hicaz şarkısına adeta hayat veriyor. Üç divanın sesleri birbirleriyle uyum içinde harmanlanırken, Safiye Ayla'nın piyanosu da duygulara eşlik ederek bizleri büyülüyor…